piatok 7. novembra 2014

Foto: www.flickr.com | Janitors
Vývoj na trhu chytrých hodiniek, chytrých náramkov, fitness trackerov a podobných zariadení dnes napreduje míľovými krokmi. Hodinky a náramky sú stále dokonalejšie a mnohé majú procesory a pamäte RAM rovnaké ako počítače pred pár rokmi. Niekedy je ťažko pochopiteľné ako sa do tak malého zariadenia zmestí toľko techniky. Výkon je jedna vec a výdrž batérie je iná vec. Práve výdrž batérie pri chytrých hodinkách je veľký oriešok, ktorý sa snažia výrobcovia vyriešiť. Priemerná výdrž batérie chytrých hodiniek je 2-5 dní, pri častom používaní je to menej ako dolná hranica.

Chytré hodinky obsahujú senzory srdečného tepu, dotykový displej, niektoré aj reproduktor, mikrofón ba dokonca aj GPS modul. Tieto technické vymoženosti potrebujú na fungovanie energiu z batérie. Keďže sa jedná o malé a ľahké zariadenia, aj batéria je veľmi malá. To je síce výhoda pri nosení, ale nevýhoda, ak chcete využívať plný potenciál hodiniek. Predpokladáme, že nikto si nekúpi chytré hodinky iba na zobrazovanie času. Batéria sa síce nabije za jednu hodinu aj menej, ale dávať si hodinky dolu zo zápästia každé dva dni nemusí vyhovovať každému. Väčšina hodiniek je vodotesných a môžu sa používať aj v sprche či v spánku na sledovanie spánkovej aktivity, preto ich užívatelia musia dávať dolu iba kvôli nabíjaniu. Každý používa hodinky na iný účel a s inou intenzitou. Prinášame pár tipov ako je možné predĺžiť výdrž batérie aspoň k hornej hranici udávanej výrobcom.

Jas displeja – Výrobcovia chytrých hodiniek sa chvália, že displej hodiniek je dobre viditeľný aj na priamom slnku. Toto je často podmienené vyšším jasom displeja. Ak trávite veľa času vonku v slnečnom počasí, je pohodlné pozrieť sa na hodinky a bez problémov vidieť čas, správy a podobne na displeji. Ak chcete predĺžiť výdrž batérie, odporúčame nastaviť jas na minimum. Toto rýchle riešenie síce nepredĺži výdrž batérie príliš veľa, ale v kombinácii s ďalšími nastaveniami sú to hodiny výdrže navyše. Je dosť možné, že pri minimálnom jase neuvidíte zobrazenie na displeji na priamom slnku, ale pokiaľ vytvoríte tieň rukou, uvidíte na displeji všetko potrebné. Pri smartfónoch je to iné, keďže tam je displej oveľa väčší, avšak maličký displej chytrých hodiniek sa prikryje veľmi ľahko.

Pohotovostný režim – Hodinky bežiace na operačnom systéme Android Wear sa dajú nastaviť na režim ‘dim mode’, kedy je displej tmavý s veľmi slabým jasom a vidíte len čas a prípadné upozornenia. Keď dvihnete ruku, displej sa rozjasní. V nastaveniach sa dá dim mode vypnúť a keď sú hodinky nečinné, displej je úplne vypnutý. Po ťuknutí prstom na displej alebo po dvihnutí ruky sa displej opäť rozsvieti. Vďaka tomu sa batéria šetrí, najmä ak sa nepozeráte na hodinky príliš často.

Vypnutie notifikácií – Vďaka vypnutiu notifikácií sa dá  predĺžiť výdrž batérie aj o pár hodín. Prichádzajúce emaily, správy zo sociálnych sietí a pod., rozsvecujú displej prípadne aj spustia vibračnú signalizáciu. Táto signalizácia je síce užitočná, ale veríme, že nepotrebujete vedieť o každom novom statuse priateľov v reálnom čase. Stačí ak si pozriete naraz všetky nové e-maily a statusy raz za pár hodín. Vypnutie notifikácií výrazne predĺži výdrž batérie.

Vypnutie GPS, hudby, a pod. – Mnohé hodinky či náramky majú zabudovaný GPS modul, ponúkajú možnosť telefonovania, prehrávania hudby a podobné vymoženosti. Občas je dobré zamachrovať počúvaním hudby z hodiniek a tiež GPS je užitočný doplnok. Ak využívate tieto doplnky veľmi často, batéria sa míňa naozaj rýchlo. Vypnutie GPS, hudby a obmedzenie telefonovania cez hodinky predĺži výdrž batérie o dlhé hodiny.

Kategória

0 komentárov