nedeľa 18. októbra 2015


Začiatkom septembra 2014 predstavil Viceprezident firmz ASUS Eric Chen spolu s Viceprezidentom dizajnového centra Mitchom Yangom a senior produktovým riaditeľom Derekom Yu prvé chytré hodinky ASUS ZenWatch. Tieto hodinky sú prvé nositeľné zariadenie firmy ASUS, ktoré vznikalo v s polupráci s firmou Google. Asus je u nás známy predovšetkým ako výrobca počítačov. Firma Asus vznikla v roku 1989 ako maličká firma zaoberajúca sa výrobou základových dosiek a dnes patrí medzi globálnych technologických lídrov.

Hodinky ASUS ZenWatch bežia na operačnom systéme Android Wear a na výber je aj verzia s užívateľským prostredím ASUS ZenUI vyvinutým špeciálne pre tieto hodinky. Množstvo dnes dostupných hodiniek s operačným systémom Android Wear je plastových s gumovým remienkom. Asus sa royhodol pre oveľa kvalitnejšie a príjemnejšie materiály.

Dizajn a displej

Hodinky sú veľmi pekne spracované a dizajnovo môžu konkurovať tým najkrajším chytrým hodinkám na trhu ako sú napríklad Moto 360 od Motoroly či LG G Watch R. I keď ZenWatch nemajú okrúhly displej, nie je to na škodu. Dizajn hodiniek je minimalistický bez nadbytočných tlačidiel.
Výrobca použil kvalitné materiály. Remienok hodiniek je z jemnej kože a jediné, čo trocha uberá na komforte je čudná kovová spona na zapínanie. Pri písaní na klávesnici kovová spona ťuká do klávesnice, čo nie je veľmi príjemné. Ale aj napriek tomu sa hodinky nosia pohodlne. Na tele hodiniek je maličký otvor mikrofónu a na spodu je tlačítko pre zapínanie a vypínanie. AMOLED displej má rozlíšenie 320x320 px (hustota pixelov 278 ppi) a uhlopriečku 1,63 palcov (4,14 cm). Displej chráni kvalitné sklíčko Gorilla Glass, ktoré odolá aj silnejším škrabancom. Škoda len toho priestoru okolo displeja, kvôli čomu vyzerá malý. Displej sa automaticky rozsvieti pri dvihnutí ruky, ale občas sa akosi zabudne a treba rukou pohýbať viac. ZenWatch ponúkajú možnosť výberu s viacerých ciferníkov, ktoré dopĺňajú elegantný dizajn. Niektoré ciferníky sa dajú upraviť, aby zobrazovali napríklad počet krokov, výdrž batérie hodiniek či telefónu alebo dokonca aktuálne počasie.


Hardware

Pri vybavení hodiniek sa nezaprelo zameranie firmy a hodinky dostali naozaj slušný hardware. Procesor je dvojjadrový 1.2GHz Snapdragon 400, operačná pamäť s kapacitou 512 RAM a flash pamäť na ukladanie má kapacitu 4GB. Táto kapacita je dostatočná na uloženie množstva pesničiek, ktoré môžete počúvať počas športovania.

Batéria

Na spodu tela hodiniek je 5 konektorov, ktoré slúžia na priloženie k nabíjačke, ktorou je nabíjacia kolíska s microUSB konektorom. Batéria má kapacitu 369mAh, čo je o niečo málo viac ako majú hodinky Moto 360 (320mAh). Hodinky veľa nevydržia a treba ich nabíjať každú noc. Niekedy môže batéria vydržať aj 1,5 dňa, ale to ich musíte veľmi šetriť.


Aplikácie

Hodinky sa dajú využiť aj ako vzdialený hľadáčik fotoaparátu na smartfóne. Do hodiniek sa dá nainštalovať množstvo aplikácií a predinštalovaný je napríklad kompas a svietidlo. Fitness aplikácia od firmy Asus, ktorá sa dá nainštalovať do hodiniek aj telefónu, zaznamenáva počet krokov, srdcový tep a tiež náladu. Presnosť merania počtu krokov je otázna a v porovnaní s náramkami Fitbit môžu byť odchýlky aj stovky krokov. Meranie tepu funguje pri hodinkách ZenWatch inak ako u ostatných hodiniek s monitorom srdcového tepu. Na zmeranie tepu je treba dotknúť sa prstom kovového tela hodiniek, čím sa uzavrie okruh a hodinky zmerajú tep. O presnosti merania tepu by sa dalo tiež polemizovať.

Aj napriek nedostatkom sú hodinky Zen Watch jedny s najlepších na operačnom systéme Android Wear. Dizajn, materiály a hardwarové vybavenie je na veľmi vysokej úrovni. Hodinky sú vhodné na nosenie počas celého dňa vrátane fyzickej aktivity.

Hodinky Asus ZenWatch merajú:
  • Tep
  • Počet krokov
  • Prejdenú vzdialenosť



Výhody hodiniek Asus ZenWatch:
  1. Veľmi pekný dizajn
  2. Kvalitné materiály
  3. Hardwarové vybavenie
  4. Pohodlné nosenie

Nevýhody hodiniek Asus ZenWatch:
  1. Nepohodlné zapínanie remienka
  2. Príliš krátka životnosť batérie
  3. Nepresný monitor srdcovej frekvencie
  4. Nadbytočný softvér



Špecifikácia hodiniek Asus ZenWatch:

 Procesor  Qualcomm Snapdragon 400 1.2GHz
 Pamäť  512 MB RAM; 4GB eMMC Flash
 Operačný systém  Android Wear
 Prenos dát  Bluetooth 4.0
 Rozmery (DxŠxV)  51 x 39,9 x 7,9 ~ 9,4 mm
 Váha  Telo: 50 gramov; náramok 25 gramov
 Materiál  oceľové telo a kožený náramok s oceľovou sponou
 Displej  dotykový AMOLED 1.63"; rozlíšenie 320 x 320px, 278ppi
 Fotoaparát  neobsahuje
 Kamera  neobsahuje
 Mikrofón  obsahuje
 Reproduktor  neobsahuje
 Vibračná signalizácia  obsahuje
 Batéria  Polymérová 369mAh;drž do 2 dní
 Nabíjanie  Hodinky sú plne nabité za 1 - 2 hodiny
 Senzory  srdcového tepu, krokomer
 Cena  Od 224 Eur


Foto: www.asus.com
Kategória

0 komentárov