pondelok 3. marca 2014

Vylepšené chytré hodinky od firmy Samsung prišli s niekoľkými vylepšeniami. Je až prekvapujúce ako rýchlo prišli na trh po prvotine Galaxy Gear. Prvé chytré hodinky od Samsungu vyšli v septembri 2013 a druhá generácia už 4 mesiace po nich. To len dokazuje ako rapídne sa hýbe vývoj a trh chytrých hodiniek a môžeme sa len tešiť čo nás ešte čaká. Tí čo si kúpili prvú generáciu drahých hodiniek sa asi veľmi nepotešili, že vylepšené hodinky uzreli svetlo sveta tak skoro. Pri svojich prvých hodinkách Galaxy Gear mala firma Samsung obrovskú výhodu v tom, že vydali chytré hodinky ako prví. Nevyťažili z toho však toľko, ako očakávali a čo najskôr sa poponáhľali s druhou generáciou, pri ktorej zúžitkovali skúsenosti.



Firma Samsung urobila na hodinkách Gear 2 dve zásadné zmeny. Prvou je operačný systém, kde namiesto Androidu použili operačný systém Tizen, ktorý vyvinula firma Samsung v spolupráci s výrobcom čipov firmou Intel. Druhá zmena oproti prvej generácii hodiniek je umiestnenie fotoaparátu, ktorý nie je na remienku, ale priamo na tele hodiniek. Do tela hodiniek je tiež zabudovaný mikrofón a reproduktor. S hodinkami sa dá telefonovať, ale neočakávajte príliš veľkú kvalitu zvuku. Vďaka aplikácii S Voice môžete hlasom ovládať niektoré funkcie telefónu.  Zmena je tiež vo výzore hodiniek, ktoré vyzerajú o niečo lepšie ako Galaxy Gear a sú tiež ľahšie, tenšie a pohodlnejšie na ruke.

Narozdiel od plastových smartfónov použili na výrobu hodiniek kvalitný kov. Remienky sú meniteľné, čo je ďalšia zmena oproti prvému modelu. Výrobca odstránil viditeľné skrutky z hornej časti hodiniek, ktoré boli u prvého modelu, čím sa zlepšil ich výzor. Hodinky sú ľahké a na ruke ich takmer necítiť. Na tele hodiniek je len jedno tlačidlo. Displej je veľmi dobre čitateľný na priamom slnku. Vynikajúci je návrhár obrazovky, vďaka čomu si môžete prispôsobiť pozadie podľa svojich predstáv. Môžete si tiež nastaviť rôzne štýly hodiniek; výber sú tri druhy ručičkových a digitálne.

Chytré hodinky Gear 2 majú brata Gear 2 Neo, ktorý má takú istú funkcionalitu, ten istý procesor aj pamäť, iba mu chýba kamera a má namiesto kovového tela plastové, čo sa prejavilo aj na nižšej cene Gear 2 Neo. To je výhodné pre ľudí, ktorým stačí fotoaparát s kamerou na smartfóne a nemusia platiť za nepotrebnú vec. Gear 2 sú odolné voči vode aj prachu a bez obáv sa v nich môžete sprchovať či plávať (sú vodotesné do jedného metra).

V hodinkách sú užitočné aplikácie, najmä S-Health, ktorá vám pomáha pri športovaní. V aplikácii S-Health si nastavíte ciele, ktoré chcete dosiahnuť a aplikácia meria ich progres. Pomocou krokomera sa vám ráta prejdená vzdialenosť, rýchlosť, dĺžka trvania aktivity alebo spálené kalórie. Hodinky tiež merajú váš pulz a pomáhajú vám vypočítať kalórie v jedle. S pomocou hodiniek Gear 2 môžete merať váš spánok, avšak mať na ruke hodinky v noci nemusí byť každému príjemné. Merač spánku vám napríklad vyráta koľko percent noci ste boli bez pohybu.

Pomocou hodiniek môžete ovládať aplikáciu WatchON, ktorá slúžia ako diaľkový ovládač elektronických zariadení. Vďaka tomu môžete pomocou hodiniek ovládať napríklad televízor.



Samsung Gear 2 sú hodinky, v ktorých je vidieť pokrok vo vývoji, ale stále je čo vylepšovať. Budeme sa tešiť na ďalšie chytré hodinky od firmy Samsung, o ktorých vás samozrejme budeme informovať. Na chytré hodinky sa zvyká pomerne rýchlo a sú to užitočným pomocníkom.

Cena: 170 EUR

Výhody hodiniek Samsung Gear 2:
  1. Displej – Výrobca použil rovnaký displej ako pri predchádzajúcom modeli. Je dobre čitateľný aj na priamom slnku vďaka technológii Super AMOLED. Farby na displeji sú pekne sýte. Displej je dotykový a jeho ovládanie je pohodlné. 
  2. Dizajn – Tu vidieť zjavné zlepšenie oproti Galaxy Gear. Výrobca ukryl skrutky z tela a celkový vzhľad hodiniek je lepší.
  3. Možnosť výmeny remienkov.
  4. Hodinky sú odolné proti prachu a vodeodolné do 1 metra (certifikát IP67).
  5. Batéria - Výdrž je maximálne 6 dní, čo nie je veľa, ale v porovnaní s inými chytrými hodinkami je to celkom slušná výdrž. I tak dúfame, že sa výdrž hodiniek v budúcnosti rapídne predĺži.
  6. Výbava – v základnej výbave hodiniek je krokomer, stopky, časovač, hlasový agent S Voice, senzor srdcového tepu, prehrávač hudby, diaľkový ovládač WatchON

Nevýhody hodiniek Samsung Gear 2:
  1. Cena - Zatiaľ sú ceny chytrých hodiniek pomerne vysoké a za cenu Samsung Gear 2 sa dá zohnať slušný smartfón.
  2. Kompatibilita - Hodinky sa dajú spárovať len so smartfónmi Samsung.
  3. Mikrofón - Je super, že mikrofón je zabudovaný do tela hodiniek, ale jeho kvalita by mohla byť lepšia.

Špecifikácia hodiniek Samsung Gear 2:

 Procesor  1.0 GHz Dual Core Processor
 Pamäť  512 MB RAM; 4 GB interná pamäť
 Operačný systém  Tizen
 Prenos dát  Bluetooth® v4.0 LE, IrLED
 Hmotnosť  68 gramov
 Rozmery  36,9 x 58,4 x 10,0 mm
 Displej  dotykový Super AMOLED
 Uhlopriečka  1,63 palca (41 mm)
 Rozlíšenie  320 x 320 pixelov
 Fotoaparát rozlíšenie: 1920x1080, 1080x1080, 1280x960) - 2.0 Mpx automatické zaostrovanie
 Kamera  HD (720p, 30 fps); formáty: 3GP, MP4
 Batéria  Li-Ion 300 mAh, výdrž: pri bežnom používaní 2-3 dni; maximálne do 6 dní



Takto vyzerajú Samsung Galaxy Gear 2 na ruke

Zlaté hodinky Samsung Galaxy Gear 2

Foto: Maurizio Pesce

0 komentárov