štvrtok 17. septembra 2020

Azda najväčšou novinkou v nových hodinkách od firmy Apple je senzor monitorovania kyslíku v krvi. Aj keď hodinky od firiem Fitbit, Garmin či Withings už takýto senzor obsahujú, u Applu získal najväčšiu pozornosť.

Ak vás zaujíma na čo je dobré vedieť hladinu kyslíka v krvi, prečo na nich záleží a úprimne povedané, ako ich budú hodinky Apple Watch Series 6 sledovať?

Ďalej odpovieme na všetky tieto otázky - vrátane toho, ako by nová funkcia Apple Watch mohla dokonca pomôcť odhaliť príznaky COVID-19.

Čo je to sledovanie kyslíka v krvi?

Hladiny kyslíka v krvi znamená percento kyslíka prenášaného červenými krvinkami z pľúc do zvyšku tela a ako dobre sa táto okysličená krv dodáva. Pomocou pulznej oxymetrie, čo je zjednodušene povedané 'neinvazívne monitorovanie saturácie kyslíkom', sú hodinky Apple Watch Series 6 schopné upozorniť používateľa, keď obsah kyslíka v krvi klesne pod určitý bod. Hladina kyslíka v krvi nad 95% sa považuje za normálnu hladina a pod 92% je potenciálnym indikátorom zdravotného problému.



Ako sledovanie kyslíka v krvi funguje?

Monitory na sledovanie hladiny kyslíka v krvi fungujú tak, že sa na prst pripne štipec so senzorom červeného a infračerveného svetla na sledovanie objemu kyslíka prechádzajúceho prstom. V chytrých hodinkách toto funguje pomocou senzora na zadnej strane hodiniek, ktorý sleduje prechádzajúcu krv cez zápästie. Svetlo zo štyroch LED diód zo senzora sa odráža od krvi prechádzajúcej žilami na zápästí a meria hladinu kyslíka v krvi.

Budú chytré hodinky Apple Watch Series 6 vedieť odhaliť koronavírus?

Apple Watch Series 6 budú schopné zmerať hladinu kyslíka v krvi do 15 sekúnd kľudového stavu užívateľa ako napríklad spánok či sedavá práca. Keďže pri nakazení koronavírusom boli u mnohých pacientov zaznamenané dýchacie problémy, môžu u niektorých ľudí zistiť nakazenie koronavírusom COVID-19.

Kategória

0 komentárov